Weboldal kinézete, dizájnja

Tartalomjegyzék

Mennyire fontos a weboldal kinézete?

Ez egy érdekes és összetett téma.

A grafikusok, dizájn szakemberek szerint számtalan apróság van, ami befolyásolhatja egy weboldal sikerességét. A használt színek, színárnyalatok, formák, elrendezések, az alkalmazott betűtípusok, stb. Nem véletlenül tanulnak a grafikai szakemberek, dizájnerek évekig.  

Távol áll tőlem, hogy kétségbe vonjam bárki szakértelmét, a grafikusok, dizájnerek, webdizájnerek munkájának szükségességét. Ugyanakkor nem egy példát tudnék mutatni arra, amikor egy minden “szabálynak” ellentmondó weboldal – aminek a szakemberek szerint már léteznie sem lehetne – mégis sikeres a célközönsége körében, és évek óta jelentős jövedelmet generál a  tulajdonosának.

Lehet velem bátran nem egyetérteni, a grafikusok, dizájnerek valószínűleg el is átkoznának engem emiatt, de én a következőt vallom:

Nem jellemző, hogy egy induló vállalkozás megengedheti magának, hogy a weboldalát, a megjelenési dizájnját rögtön szakemberekkel készíttesse el, magas összegekért (persze, a vállalkozásfejlesztési szakemberek erre mondanák azt, hogy így el sem szabad indítani egy vállalkozást, ha nincs megfelelő tőketartalék…)

Ha valaki kezdő vállalkozó, nem az az elsődleges, hogy a weboldala a legújabb divat trendeknek megfeleljen, csilliókért készüljön el a logó, az arculat, grafikus készítse a weboldal arculatát, szövegíró írja a szövegeket, webprogramozó csinálja az egyedi fejlesztésű weboldalt.

Sokkal fontosabb, hogy

  • jó legyen a termék/ötlet/szolgáltatás, és ezt
  • el tudja juttatni valamilyen formában a megfelelő célközönséghez
  • az eljuttatás formája, a weboldal minél felhasználóbarátabb, egyszerűbb, kezelhetőbb legyen

A lényeg, hogy elinduljon vele.

Nyilván ez nem jelenti azt, hogy igénytelen, összecsapott legyen az a weboldal, vagy teljesen hasraütésszerűek a használt színek, elemek. Kell, hogy a lehetőségekhez mérten olyan legyen, ami sokaknak megfelelő minőséget mutat. Megfelelő, hiteles, vállalható legyen a tartalmi rész – a megjelenés akkor már  – bár fontos – de másodlagos. Ehhez csak néhány dolgot kell betartani – és majd ha már fut a szekér, meg lehet kezdeni a szakemberekkel  átdolgoztatni a dolgokat. Ha szükséges.

Weboldal dizájn

Egy nagy cégnek, akinek sokféle funkció kellhet a weboldalán, webshopjában, nyilvánvalóan szükséges a saját fejlesztés. De egy kezdő átlag vállalkozásnak bőségesen megfelelő lehet az is, ha a weboldala valamilyen sablonnal készül el.

Az a sablon, amivel megismerkedünk ezen a tanfolyamon (Customify), olyan mértékű átalakításokat, személyre szabásokat tesz lehetővé, hogy több ezer féle egymástól teljesen eltérő weboldalt is létrehozhatnánk vele. Ehhez jön még az Elementor weboldal építő a maga rengeteg funkcionális lehetőségével – a kettő együtt több, mint elég.

(Te pl. ha felhasználóként találkozol egy weboldallal, meg tudod állapítani, hogy az egyedi fejlesztés, vagy sablonnal készült?)

A weboldal alap dizájnjáról a weboldal sablon és az Elementor gondoskodik. Nekünk már “csak” annyi dolgunk marad, hogy összhangba hozzuk a fő webgrafikai elemekkel.

Ha kiválasztunk egy nekünk tetsző színpalettát, megkeressük a hozzánk illő betűtípus párokat, és ezeket felhasználva elkészítjük a megjelenéseinkben használt grafikákat, képeket, és utána ezeket egységesen használjuk – máris rengeteget tettünk azért, hogy megfelelően vállalható legyen a webes megjelenésünk.