Weboldal lementése, költöztetése FTP-n keresztül

Tartalomjegyzék

FTTP fájlkezelő

Talán hallottál már az FTP-ről – talán nem. De mindenképp érdemes tudnod, hogy mi ez, mit jelent, és mire lehet használni.

Az FTP  a File Transfer Protocol rövidítése. Ez tulajdonképpen nem más, mint hálózaton keresztül adatok átvitele két – akár különböző operációs rendszerrel rendelkező – egymástól távol elhelyezkedő számítógép között.

Mikor lehet rá szükséged?

  • Ha valamilyen fájlt fel kell töltened a weboldalad tárhelyére. Pl. valamilyen plusz fájlt egy megadott mappába kell bemásolnod a tárhelyeden.
  • Ha fel akarsz tölteni egy mások által letölthető anyagot a tárhelyedre (pl. csalit), de azt nem abba  a mappába akarod tenni, amiben a weboldalara feltöltött képek, stb. vannak.
  • Ha le akarsz menteni valamit a weboldaladról, akár csak néhány képet, fájlt, vagy akár teljes tartalmat is. De akár más weboldaláról is tudsz lementeni anyagokat, ha a tulajdonostól megkapod az FTP hozzáférési adatokat.
  • Ha aldomaint adsz a domain nevedhez, és arra is telepíteni akarod a WordPresst (pl. ha online tanfolyamot készítesz, aminek a leckéit egy külön zárt oldalra helyezed el).
  • Az adatátvitel – letöltés vagy feltöltés – a te géped, és a tárhelyszolgáltató szervergép között megy végbe.

Ahhoz, hogy FTP-n keresztül le- vagy feltölthess, rendelkezned kell egy fájlkezelő programmal, ami képes FTP kapcsolat létesítésére. Az egyik legismertebb ilyen program a FileZilla, ami nem csak FTP kapcsolat kezelésére használható, de vele könnyebben át tudod tekinteni a gépeden lévő mappákat, azok tartalmát, könnyebben tudsz mozgatni fájlokat, mappákat egyik helyről a másikra.

FileZilla letöltése

Elsőként nézzük meg a letöltés és használatba vétel lépéseit.

FTP kapcsolat létrehozása

A számítógéped és a tárhelyed közötti fájl átvitelhez elsőként létre kell hozni a kapcsolatot a tárhelyed, és a számítógépeden lévő FileZilla fájlkezelő között. Ezt nézzük meg a következő videóban.

Weboldal teljes tartalmának lementése/feltöltése FTP-n keresztül

A weboldal tartalmának FTP-n keresztüli lementése kicsit időigényesebb, mint pl. valamelyik pluginnal történő mentés – de megbízhatóbb is. 

A weboldal tartalom FTP-n keresztüli feltöltése tulajdonképpen ugyanaz a művelet, mint a tartalom lementése volt, csak a két oldal – honnan hová – változik.